Wie ben ik?? | Nieuwtjes van het Hangorennest. | Te Koop | Sjaan's Franse hangoren in Noord-Brabant | Leuke foto's | Leuke reacties aan het hangorennest | De Franse Hangoor | Pretpagina | Bernice Muntz | Huisvesting & Voer | Link's | Op de Tentoonstelling/jongdierendag | Reserveringen | Ja, Wij willen een konijn!!!

                                                 Ja, Wij willen een konijn!!

 

Aanschaf:

-Ja, wij adviseren uiteraard om uw konijntje bij een (erkend) fokker te kopen, omdat u dan een goed en lief konijntje  koopt.(Erkende) fokkers worden geacht om alleen te fokken met goede en lieve konijnen, zodat zij dus hun vriendelijkheid en goedheid vererfen naar hun jongen.
Fokken: Het houden en fokken van konijnen als liefhebberij/sportfok is een waardevolle vrijetijdsbesteding voor veel mensen, van jong tot oud. Op een tentoonstelling showen fokkers hun eigen gefokte dieren.
Per voedster worden per jaar, voornamelijk in de eerste jaarhelft,ongeveer twee nesten jongen gefokt. De jongen blijven ongeveer zes tot acht weken bij de voedster. Bij de fok wordt niet alleen gelet op standaardraseigenschappen maar ook op het karakter. De fokker houdt de dieren die voldoen aan de raseigenschappen en de jongen die passen in de eigen fokmethode, overtollige dieren worden dan ook verkocht als huisdier. Jongen voor de fok worden voorzien van een oormerk van de NKB(=tatouage nr in het oor), volgens een voorgeschreven methode. In het algemeen worden alleen dieren gemerkt(getatoueerd) waarbij de raseigenschappen goed aanwezig zijn

Serieuse beslissing:

-Konijnen leven gemiddeld 6 tot 10 jaar, mits zij een goede verzorging krijgen.
-Konijntjes hebben een ruim hok en goede dagelijkse, ja!! DAGELIJKSE VERZORGING en AANDACHT nodig.
-Het houden van dieren brengt verplichtingen ten opzichte van deze dieren, die geheel of gedeeltelijk van      zijn verzorger afhankelijk zijn, met zich mee.
Primaire eisen voor het goed onderhouden van de dieren, zoals het beschikbaar stellen van schoon drinkwater, voeren naar behoefte, klimaatberheersing, ongediertebestrijding en hygiéne dienen altijd aanwezig te zijn. Ingrijpen bij ziekten mogen hierbij zeker niet vergeten worden. 

Ons konijntje zit zo alleen, we willen een maatje voor hem/haar!!
-Pas hier mee op want je kan niet zomaar twee of meerder konijnen bij elkaar plaatsen, dat zal vechten worden.
Een eenzame voedster zal het beste samen gaan met een gecastreerde ram en andersom.
voedsters kunnen wel bij elkaar maar her kost heel veel tijd en moeite om twee volwassen voedsters bij elkaar te plaatsen, men zal de voedsters langzaam aan elkaar moeten laten wennen, zij moeten elkaar kunnen ruiken en zien, dus zij zullen door bijvoorbeeld gaas gescheiden moeten zijn in het begin.
Twee jonge zussen uit eenzelfde nest hebben meer kans van slagen dat zij elkaar accepteren, maar zorg dan dat zij geen rammetje ruiken of zien want dan zullen zij ruzie gaan maken.
Maar denk eraan dat het ook voor kan komen dat er voedsters of rammen zijn die gewoon niemand in hun buurt zullen accepteren, hoe lang je het ook probeert, ze mogen elkaar of ze mogen elkaar niet!!.

Voorkeur ram of voedster?

- Er is altijd zoveel vraag naar voedsters, hoe komt dat nou?
Misschien doordat men denkt dat een rammetjes konijn minder lief zou zijn maar dat integendeel een rammetjes konijn  is juist heel erg lief. Onze rammen zijn namelijk ook de grootste knuffelkonten, kom gerust eens een kijkje nemen.

- Voedsters kan je wel met zijn tweeen, samen in een hok plaatsen!,   maar ook dan moet je een groot ruim hok hebben zodat ze elkaar niet in de weg lopen, anders kan het nog mis gaan.
En een gecastreerde ram en een voedster kunnen prima samen, maar ook dan moeten zij de ruimte hebben.

Zinderlijk maken:

- Neem voor een Franse hangoor een grotere bak dan voor een nhd, voorbeelden zijn een katten bak of een stevige kartonnen doos en voor in het hok kan men een hoektoilet gebruiken, Te koop in de dierenspeciaalzaak.
Zet de bak op een rustige, ongestoorde plek.

Van nature uit kiezen konijnen een of meer plaatsen(meestal hoeken) om hun behoefte te doen( plassen en te keutelen).
Als het konijn een plek heeft uitgekozen dan is het verstandig om op die plek een bak(toilet) te plaatsen.
Maak de bak regelmatig schoon, om je konijn aan te moedigen de bak te gebruiken.
Een handje hooi in het toilet maakt deze plek aantrekkelijker.
Heb geen haast!, want konijnen hebben tijd nodig om wat nieuws te leren.
Begin eerst met een klein gebied af te zetten waar hij of zij mag lopen, dus een klein gebied met een bak er in, doet het konijn al zijn behoeften op deze bak dan kan je zijn gebied(zijn vrijheid) vergroten

 

Het konijn moet jong zijn (net uit het nest) want dan kan ik hem/haar nog zindelijk maken!!!
Nee, hoor!! dit is niet waar. Oudere konijnen zijn makkelijker te trainen dan jongere konijnen, konijnen leren sneller naarmate ze ouder zijn. Jonge konijnen zijn vaak nog te speels om serieus iets te leren.

Met geduld kan je een konijn nog heel veel leren!!

Op een leeftijd van 4-6 maanden worden de hormonen bij een konijn actief en beginnen zij met het verspreiden van geurtjes, d.m.v het sproeien van urine.Dit doen zij om hun territorium aftebakkenen, om aan andere konijnen te laten ruiken dat zij er zijn.Een rammetje sproeit wanner er voedsters in zijn buurt zullen zijn, maar een voedster kan net zo goed sproeien!. Een gecastreerd mannetjes konijn of een gesteriliseerd vrouwtjes konijn zal eerder zindelijk zijn omdat hij/zij niet meer die hormonale drang heeft om geuren te verspreiden.

Zindelijkheidstraining: Uit  Hart voor Dieren, nummer 8-2005.

Voor de baasjes van konijnen is het zindelijk maken één van de belangrijkste onderwerpen. Het succes hangt van je geduld af en of het konijn begrijpt wat je van hem verwacht.  Veel konijnen gebruiken uit zichzelf een hoekje van de kooi als toilet, andere zoeken buiten de kooi een geschikte plek. Plaats daar het 'toilet' en leg er een paar konijnenkeutels in. Veeg urinevlekken met een stukje keukenrol af en plaats het doekje eveneens in het toilet. Op die manier kun je het konijn duidelijk maken voor welk doel het toilet dient. Gebruik geen schoonmaakmiddelen die ammoniak bevatten, omdat ze vanwege de urineachtige geur de onzindelijkheid alleen maar erger maken. Als dit allemaal niet werkt, dan helpt alleen een goedetraining. Pak het dier op als het zijn staartje omhooghoudt om op de grond of op de bank te plassen en zet de boosdoener meteen op zijn toilet. Als hij braaf zijn behoefte in het toiletje doet, moet je hem meteen met iets lekkers belonen. Hij zal dan al snel begrijpen wat je van hem verlangt.

Omdat sommige konijnen de voorkeur geven aan een toilet in de kooi, moet je de kooi altijd open laten als het konijn losloopt. Een toilet voldoet voor meerdere konijnen. In de dierenwinkels zijn speciale toiletten voor konijnen te koop. Ze lopen schuin af zodat de dieren gemakkelijker binnen stappen. Vierhoekige toiletten zijn beter dan hoektoiletten, omdat konijnen die zwaarder zijn dan 1,5kg er niet in passen. Als het konijn het toilet helemaal niet accepteerd, dan ligt dat misschien aan het strooisel. Probeer het eens met krantenpapier of stro. Zand is minder geschikt.Een konijn dat zindelijk is, hoeft dit niet te blijven. Het dier kan de goede opvoeding tijdens de puberteit of bijvoorbeeld door een verhuizing in één klap vergeten. Dan moet je consequent zijn en opnieuw beginnen. 

 


Laatste wijziging op: 21-11-2007 21:24