Wie ben ik?? | Nieuwtjes van het Hangorennest. | Te Koop | Sjaan's Franse hangoren in Noord-Brabant | Leuke foto's | Leuke reacties aan het hangorennest | De Franse Hangoor | Pretpagina | Bernice Muntz | Huisvesting & Voer | Link's | Op de Tentoonstelling/jongdierendag | Reserveringen | Ja, Wij willen een konijn!!!

                                        De Franse Hangoor

 

Ontstaan

Het is onduidelijk waar, wanneer en waaruit precies de
Franse Hangoor is ontstaan. Het is best mogelijk dat de eerste hangoren werden gesignaleerd in Engeland, en dat er in Frankrijk een scheiding gemaakt is tussen alle hangoren waardoor er meer lijn kwam bij het fokken.
Men denkt dat door de inkruising van onder andere Vlaamse Reuzen dat men uiteindelijk terechts is gekomen bij een Franse Hangoor, die door bekwame fokkers steeds verbetert werd.
Iedereen gaat er gelukkig vanuit dat de eerste dieren in Frankrijk zijn ontstaan en dat de naam Franse Hangoor mag worden behouden. 

Type en bouw

Het type is erg belangrijk bij de Franse Hangoor.
De Franse Hangoor moet fors gebouwd, massief, gedrongen en vooral voorzien van een markante indrukwekkende kop.
Zware berenpoten dragen dit gedrongen lichaam.Vooral in de schouders en de rug verlangen we een opmerkelijke brede figuur met een volle goed afgeronde achterhand.
De Franse Hangoor straalt kracht en robuustheid uit. Omdat er zoveel belang word gehecht aan dat gedrongen type kan het voorkomen dat het gewicht soms wat aan de lage kant blijft; nooit echter mag een hoger gewicht ten koste gaan van het gewenste type. Het is daarom zeer belangrijk dieren te hebben die vooral breed zijn met een stevig en zwaar beenwerk.

Kop en oren(=behang)

De kop van de Franse Hangoor moet dus indrukwekkend zijn. Vooral de kopvorm speelt hierbij een belangrijke rol.
Een sterk gebogen niet te lang neusbeen en een brede snuitpartij vragen om bijzondere aandacht. De ruimte tussen de oren moet zo groot mogelijk zijn zodat de kronen zich goed kunnen ontwikkelen.
Sterk ontwikkelde kaken geven nog meer volume aan het geheel. Wanneer de oordracht goed is en de kopvorm volgens de regels dan zal het vooraanzicht van het behang hoefijzervormig overkomen. De oren moeten vooral stevig, vlezig, dik en lepelvormig zijn. Goede zware oren werken mee om goed zichtbare kronen te vormen.

De Pels

De pels van de Franse Hangoor moet langer zijn dan de gewone normale pels. Boven dien moet hij zeer veel onderwol bevatten.
De beharing; het dekhaar mag zeker 3 cm lang zijn. Elasticiteit en glans zijn eigenschappen die nodig zijn voor de conditie van de pels. Een goede volle pels waarop een prima conditie glanst maakt het volume van het dier voller en groter.
De onderwol; De onderwol verwenst bijzondere aandacht, de dichtheid van de onderwol is een bepalende factor voor de kwaliteit van de pels. Zowel voor de fokker als de keurmeester verijst de dichtheid van de onderwol veel aandacht. Dieren met veel onderwol kunnen gemakkelijk klitvorming krijgen. Men kan deze kwaal voorkomen door borstelen of nog beter het uit elkaar trekken van de klitten.

De Kleurslagen

De Franse Hangoor is bekronenswaardig in alle kleurslagen.Bij Franse hangoren wordt eerst op het type geselecteerd en dan op kleur. Tegenwoordig ziet men nogal veel de kleurslag Blauw, en de bonte kleurslag is sterk toegenomen.Er zijn een aantal nieuwe kleuren die nog niet erkend zijn, zoals; Mignon, havanna en oranje zo ook de bontvariant in deze niet erkende kleurslagen.

Laatste wijziging op: 17-09-2007 09:55